Go to Top
 • Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης αποτελεί μια μοναδική πολιτιστική εκδήλωση για την πόλη μας, αλλά και τη χώρα συνολικά. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή 20.000 θεατών. Ταυτόχρονα, ως μοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση του φιλόμουσου κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του πιανιστικού γίγνεσθαι των ημερών μας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει την καλλιτεχνική παιδεία, να δώσει βήμα στους νέους καλλιτέχνες και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας.

  Παρά τις αντικειμενικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρη στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και την πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης.

  Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί μέχρι σήμερα με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.

 • Στην πέμπτη χρονιά σταθερής παρουσίας του, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από δύο καινοτομίες. Το φετινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει πέντε ρεσιτάλ και δύο συναυλίες λήξης που θα πραγματοποιηθούν στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και την Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, πλαισιώνεται αποκλειστικά από νέους σε ηλικία Έλληνες σολίστες που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ακόμα, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει για πρώτη φορά το πλήρες έργο του Frederic Chopin για πιάνο και ορχήστρα, που θα παρουσιαστεί στις συναυλίες λήξης του Φεστιβάλ σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

  Με πίστη στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ, οι παράλληλες δράσεις περιλαμβάνουν φέτος, όπως κάθε χρόνο, τετραήμερο Masterclass πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και συναυλίες νέων καλλιτεχνών στην Καβάλα, στη Φλώρινα και στην Αλεξανδρούπολη.

  Τέλος, από τις 7 έως τις 11 Απριλίου 2017 θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου υπό την αιγίδα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στο ΚΩΘ και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο διαγωνισμός, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια και απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους Έλληνες πιανίστες έως 25 ετών, πέρα από τα χρηματικά έπαθλα, προσφέρει την ευκαιρία στους βραβευθέντες να εμφανισθούν σε χώρους αναγνωρισμένου κύρους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας σε ρεσιτάλ, γκαλά πιάνου και συναυλίες με ορχήστρες.

 • Επίτιμος πρόεδρος Σταύρος Σταύρου
  Οργάνωση Χαράλαμπος Αγγελόπουλος
  Καλλιτεχνικός σχεδιασμός Νίκος Κυριόσογλου
  Συντονισμός - Επικοινωνία Ηλίας Παπαγιαννόπουλος
  Εκτέλεση παραγωγής Χριστίνα Γκόγκου
  Διονύσης Παντής
   Βοηθοί παραγωγής Χριστίνα Γρηγοριάδου
  Ολυμπία Δάτση
  Σίσσυ Δήμου
  Σοφία Δήμου
  Ελευθέριος Κατσούλας
  Κωνσταντίνα Λαζαρίδου
  Ελένη Λώλου
  Σοφία Ντέλλα
  Αφροδίτη Σακελλαρίου
  Αναστασία Σταύρου
  Γεωργία Φραγκοπούλου
  Χορδίσματα - service Πάνος Ιωαννίδης
  Ηχογραφήσεις Γιώργος Παπαδόπουλος
  Φωτογραφίες Λίλα Ζέρβα
  Σχεδιασμός ιστοσελίδας Μαρίνα Ντίκα
  Σχεδιασμός εντύπων Χρύσα Λέκκα